Číselník Kód typu obalu

26. október 2022 |
  • Aktuality
  • TechNet
| Andrea Balazova

Na trhu nájdete nepreberné množstvo spôsobov, ako je možné zabaliť výrobok. A keď tento údaj potrebujete uviesť v atribúte Kód typu obalu v rámci GDSN, je ťažké sa zorientovať a vybrať správnu možnosť. V tomto článku prinášame zoznam všetkých typov obalov s ich definíciami a obrázkami.

 

 

GDSN kód Názov obalu Obrázok Definícia
AE SK - Sprej ae  Utesnená a tlaku odolná nádoba s ventilom a hnacou látkou. Pri otvorení ventilu vytlačí hnacia látka produkt von vo forme jemných kvapôčok alebo prúdu. Nezahŕňa rozprašovače, pretože tie na rozprášenie obsahu nepotrebujú natlakovanú hnaciu látku.
BG SK - Vrecko/taška/vrece bg Tvarovaný, flexibilný obal, ktorý má spravidla uzavreté všetky strany okrem jednej. Otvorená strana je určená na manipuláciu s obsahom a nemusí byť uzatvárateľná. Napríklad papierové vrecko orieškov.
BJ SK - Vedierko bj Nádoba spravidla valcovitého tvaru, ktorá môže byť napríklad z kovu, plastu alebo iného vhodného materiálu
BO SK - Fľaša bo Obal s kruhovým hrdlom užším ako zvyšok obalu, ktoré je možné uzavrieť tak, aby bolo zabránené úniku obsahu. Telo (základňa) obalu môže byť kruhové, oválne, hranaté alebo kombináciou týchto tvarov. Fľaše sú spravidla vyrobené zo skla alebo plastov, ale možno sa stretnúť aj s keramikou či kovom.
BPG SK - Blister bpg Typ obalu, kedy je produkt uložený medzi spravidla priehľadne tvarovaným priestorom alebo "bublinou" z plastu a plochou podložkou. Napríklad plató tabletiek proti bolesti.
BRI SK - Nápojový kartón bri Hranatý, stohovateľný obal určený predovšetkým na tekutiny ako napríklad džús či mlieko.
BX SK - Škatuľa bx Všeobecný pojem spravidla označujúci trojrozmerný obal uzavretý zo všetkých strán tak, že kompletne uzatvára svoj obsah. Môže byť vyrobený z akéhokoľvek materiálu. Môžu byť znovu uzatvárateľné rovnako ako na jedno použitie.
CM SK - Podložka cm Plochá podložka, často z tvrdého kartónu, ku ktorej je produkt pripevnený. Túto podložku aj s pripevneným produktom je možné spravidla zavesiť.
CNG SK - Konzerva alebo plechovka cng Kovová a spravidla valcovitá nádoba rôznej veľkosti používaná pre produkty s veľkosťou určenou spotrebiteľom.
CR SK - Prepravka cr Všeobecný výraz označujúci obvykle nie celkom uzavretú nádobu z tvrdého materiálu v tvare kvádra, ktorá je určená na prepravu či skladovanie svojho obsahu. Prepravky môžu byť otvorené alebo uzavreté a môžu obsahovať deliace priečky. Prepravky môžu byť používané ako opakovane, tak iba jednorazovo.
CT SK - Kartón ct Všeobecný výraz pre otvorený alebo uzatvárateľný obal používaný predovšetkým pre netrvanlivý tovar ako napríklad vajcia či ovocie
CU SK - Pohár/téglik cu Obal s plochým dnom akéhokoľvek tvaru, ktorý môže a nemusí byť uzavretý viečkom. Spravidla je vyrobený z papiera, plastu alebo iného materiálu. Používa sa najčastejšie pre potraviny ako jogurt, margarín, smotana alebo zmrzlina.
CY SK - Valec/tubus cy Valcovitá nádoba z tvrdého materiálu, ktorá má rovné strany a kruhové konce s rovnakým priemerom.
JG SK - Kanister/kanvica jg Nádoba často valcovitého tvaru s rukoväťou a hubicou či otvorom na vylievanie obsiahnutej tekutiny.
JR SK - Pohár/dóza  jr Tvrdá, neohybná nádoba vyrobená zo skla, kameniny, keramiky, tvrdého plastu alebo iného vhodného materiálu s veľkým uzáverom. Napríklad džemy či kozmetika.
MPG SK - Multipack mpg Skupina produktov spojená k sebe pre uľahčenie manipulácie spotrebiteľom. Multipack je vždy spotrebiteľskou jednotkou.
NE SK - Nezabalené ne Obchodná položka nemá žiadny obal.
NT SK - Sieť/sieťka nt Obal zo sieťového materiálu pozostávajúceho z vlákien alebo prúžkov, ktoré sú pomocou zatavenia spojené tak, že vytvárajú pravidelný vzor s medzerami medzi nimi. Používa sa na uchovanie, prepravu, chytenie či uzavretie niečoho.
PO SK -Stojacie vrecko po Anglicky "pouch" - tvarovaný, flexibilný obal, ktorého dno je často uspôsobené tak, aby obal mohol stáť na regáli. Napríklad náhradná náplň tekutého mydla.
PU SK - Tácka pu Tácka je nehlboká nádoba, ktorá môže, ale nemusí byť z vrchu zakrytá. Používa sa na prezentáciu alebo prenos tovaru.
PX SK - Paleta px Podstavec, ktorý sa používa na uskladnenie alebo prevoz tovaru.
STR SK - Stretchwrap (strečová fólia) str Vysoko roztiahnuteľná plastická fólia, ktorá sa rozťahuje a niekoľkokrát omotá okolo produktu či skupiny produktov tak, aby sa zaistila integrita zabaleného obsahu. Strečová fólia sa používa na tesné obalenie obsahu za účelom jeho udržania pohromade alebo na ďalšiu manipuláciu či prepravu.
SW SK - Shrinkwrap (tepelne zmrštiteľná fólia) sw Plastová fólia, ktorou sa obalí produkt či skupina produktov, a pôsobením tepla sa zmrští tak, že zabezpečí integritu zabaleného obsahu. Takto zmrštená baliaca fólia sa používa na tesné obalenie obsahu za účelom jeho udržania pohromade alebo na ďalšiu manipuláciu či prepravu.
SY SK - Sleev (rukáv, manžeta) sy Ohybný obal spravidla z papiera, lepenky alebo plastu, ktorý je na oboch stranách otvorený. Je nasadený cez produkt za účelom jeho ochrany alebo lepšej prezentácie.
TU SK - Tuba tu Valcová nádoba, ktorá je na jednom konci permanentne uzavretá a na druhom uzatvárateľná viečkom alebo dávkovačom.
WRP SK - Obal (napríklad müssli tyčinka) wrp Flexibilný obal obopína produkt zo všetkých jeho strán a kompletne ho uzatvára (napríklad müssli tyčinka). Nezahŕňa obchodné položky vákuované alebo v strečovej fólii (stretchwrap).
AA Nádrž z pevného materiálu (RIBC)   Nádrž z pevného materiálu (RIBC), ktorá je pripevnená k palete alebo má paletu integrovanú do RIBC. Nádrž slúži na prepravu a skladovanie tekutín a iných sypkých materiálov. Konštrukcia RIBC kontajnera a použité materiály sa volia v závislosti od využitia. Na trhu sú k dispozícii rôzne typy: skladacia RIBC nádrž, plastová kompozitná RIBC nádrž RIBC nádrž s drôtenou klietkou, oceľová RIBC nádrž a RIBC nádrž z nerezovej ocele.
AM Ampulka am Relatívne malá nádoba vyrobená zo skla alebo plastu v tvare trubičky, ktorej koniec je pretiahnutý do stopky a po naplnení je zatavený. Dno môže byť ploché, konvexné alebo vytiahnuté. Ampulka sa otvára odlomením stopky.
BA Sud/súdok/barel ba Valcový obal, ktorého spodný koniec je trvalo pripevnený k hlavnej časti a horný koniec môže byť odnímateľný.
BBG Bag in box bbg Bag-in-Box je druh nádoby na skladovanie a prepravu tekutín. Skladá sa zo silného vaku, obvykle vyrobeného z PET fólie alebo iných plastov usadených vo vnútri krabice z vlnitej lepenky. Škatuľu a vnútorný vak je možné spojiť dohromady. Vo väčšine prípadov je k vaku pripevnená náustok alebo kohútik. Tubičku je možné ľahko pripojiť k dávkovaciemu zariadeniu. Kohútik umožňuje pohodlné dávkovanie.
BK Košík bk Polotuhá nádoba, ktorá je obvykle hore otvorená. Tradične sa používa na zber, prepravu a prezentáciu poľnohospodárskych produktov.
CG Klietka cg Kontajner uzavretý aspoň na jednej strane mriežkou z drôtov alebo tyčí, ktoré prepúšťajú vzduch a svetlo.
CMS Uzavierateľné misky/Clam Shell   Jednodielna nádoba skladajúca sa z dvoch polovíc prepojených spojom, ktorý umožňuje uzavretie nádoby. Svoj anglický názov získala podľa svojej podobnosti s mušľou, ktoré sa podobá tvarom aj funkciou.
CQ Kazeta/Cartridge   Nádobka určená na vloženie do mechanizmu a obsahujúca nejaký predmet alebo látku. Príklady: atrament, nápojový sirup, film.
CS Puzdro cs Puzdro slúži na uloženie, uchovanie a uzavretie svojho obsahu za účelom ochrany počas distribúcie, skladovania/uloženia a/alebo vystavenia. Puzdrá sú väčšinou určené na uloženie a uchovanie produktu po celú dobu jeho životnosti.
EN Obálka en Prevažne plochý obal z pružného materiálu, ktorý je spojený na troch okrajoch. Nespojený okraj slúži na naplnenie obálky a je možné ich po naplnení uzavrieť napríklad lepiacim prúžkom, sťahovacou šnúrkou, kovovou sponou a podobne.
GTG Nápojový kartón so strieškou ctg Obal obdĺžnikového tvaru, ktorý nemožno skladať na seba (stohovať) a ktorý je určený predovšetkým pre tekutiny, ako je džús alebo mlieko.
PB Paletový box   Trojrozmerný kontajner, ktorý má buď paletu trvalo pripevnenú k svojej základni, alebo alternatívne vyžaduje paletu na manipuláciu a skladovanie, pretože bez nej to nie je možné. Vlastnosti palety by mali byť špecifikované pomocou číselníka Kód typu palety.
PLP Peel Pack plp Balenie, používané predovšetkým pre sterilné produkty, ktoré je možné roztrhnúť bez toho, aby ste sa dotkli produktu vo vnútri.
PT Kalíšok/dóza   Nádoba s plochým dnom, ktorá má základňu akéhokoľvek tvaru a ktorá môže alebo nemusí byť uzavretá vekom. Je obvykle vyrobená z lepenky, plastu, keramiky, kovu alebo iných materiálov a je možné ju použiť na širokú škálu produktov, ako je kozmetika, potraviny, tekutiny, mliečne výrobky či rastliny.
PUG Balenie nešpecifikované   Balenie produktu (alebo produktov) aktuálne nie je na zozname. Tento kód použite, pokiaľ nie sú k dispozícii žiadne iné vhodné možnosti. Informujte o tom prosím miestnu organizáciu GS1.
RK Stojan rk Nešpecifický pojem označujúci konštrukciu alebo stojan na prepravu, držanie alebo skladovanie vecí. Bežne je na kolieskach a primárne sa používa na prepravu tovaru, ako sú zavesené odevy, alebo produktov na policiach, ako sú mliečne a pekárske výrobky a kvety.
RL Cievka rl Cievka, na ktorej je navinutá niť, drôt, film atď. Akékoľvek zariadenie, na ktoré môže byť materiál navinutý. Obvykle má prírubové konce a používa sa na účely prepravy alebo spracovania.
X11 Baliaci prúžok/páska/spona x11 Čokoľvek, čo sa dá použiť na zviazanie, zopnutie alebo obtočenie produktu alebo jeho balu z dôvodu zaistenia a udržania jeho integrity.
ZU Nádrž z pružného materiálu (IBC)   Nádrž z pružného materiálu (IBC) používaná na prepravu a skladovanie tekutín a iných sypkých materiálov. Konštrukcia IBC nádrže a použité materiály sa volia v závislosti od využitia.